Mural de consens a Baró de Viver

Graffiti 0.1 from Espai Jove Garcilaso on Vimeo.

 

 

El barri popular de Baró de Viver està localitzat al districte de Sant Andreu, a la vorera del riu Besòs.

La seva història comença amb la construcció de cases barates unifamiliars, l’any 1941.

En els anys 1958 i 1985, el barri va viure dues grans transformacions.

Amb l’arribada massiva d’immigrants, es van construir nous blocs d’edificis, canviant totalment l’aspecte i la vida del lloc fins al moment.

Els nois que van participar del taller van ser majoritàriament alumnes d’ESO de l’institut Esperança, localitzat al mateix barri.

L’objectiu del taller desenvolupat per Difusor i l’escola La Llotja, era provocar una reflexió sobre la realitat del barri. Els mateixos nois van escollir, mitjançant una dinàmica de consens, diversos temes significatius a desenvolupar i, posteriorment ,plasmar-los en una pintura mural.

Per adequar les temàtiques amb el lloc on s’hauria de pintar, la paret lateral d’un pavelló esportiu, es va decidir seleccionar les mes relacionades amb els esports típics que es practiquen allà (futbol i lluita greco-romana), així com el riu, i la relació entre la gent del barri, tema que els joves han destacat.

Día 1

Amb l’objectiu de facilitar la cohesió grupal vam realitzar dues dinàmiques d’empoderament. A través de l’activitat i el contacte físic preteníem fer-los veure que són capaços de fer allò que es proposin.

Una vegada acabades les dinàmiques, vam sortir a l’entorn urbà més habitual per ells amb la intenció de que el fotografiessin i que ens acostessin a la seva realitat quotidiana.

Día 2

A través de la visualització de les fotografies i la dinàmica de consens, els joves van extreure els conceptes clau per fer el esborrany.

Desprès es va passar à la realització dels primers dibuixos col•lectius, il•lustrant els conceptes generats amb anterioritat.

Día 3

Començament del esborrany amb una introducció teòrica del art urbà.

Día 4

Finalització de l’esborrany i primer apropament à la tècnica del esprai.

Días 5, 6, 7

Realització del mural amb tot el material produït (esborrany, plantilles…).