Difusor @ Festival Asalto (Zgz)

Del 7 al 20 de setembre s’ha celebrat a Saragossa la desena edició del festival internacional d’art urbà Asalto. Entre la gran varietat d’intervencions, tallers, activitats i concerts, s’ha organitzat una sessió de xerrades debat on s’hi ha presentat projectes culturals vinculats amb l’art urbà a Espanya. El festival ha presentat 4 projectes de naturalesa molt diferent, però amb un punt comú: l’art urbà com a matriu del projecte. Així doncs, alguns membres de una associació –Difusor–, d’un projecte rural –M.I.A.U–, d’una galeria –la SC Gallery–, i d’un col·lectiu –el MSAP– han exposat els seus projectes i algunes reflexions a l’espai Headquarters, seguides d’un debat.

El primer dels projectes exposats ha estat la SC Gallery, que neix amb la voluntat de donar visió a la feina dels artistes urbans, i manté una doble línia d’exposició: d’una banda, l’exposició d’obres d’artistes dins la galeria, i d’altra banda, la creació de murals exteriors a diferents zones de la ciutat. Sergio García també ha reflexionat sobre la convivència de l’art urbà amb els veïns i la seva capacitat de democratitzar l’art. En segon lloc, Guillermo de la Mardid del Madrid Street Art Project ha explicat els seus projectes, com ara els safaris urbans, entre d’altres, i la gestió de les intervencions que han realitzat a l’espai públic en espais com ara el metro o una antiga tabaquera.

També DIFUSOR hi ha estat present. Hem reflexionat sobre la ciutat de Barcelona abans i després de la Llei Cívica, i del naixement del  projecte com a resposta a la imposició d’aquesta. Seguidament ha mostrat alguns dels seus projectes, creats per jugar i qüestionar aquesta tolerància 0 per part de l’ajuntament, i alhora, el naixement del Festival Difusor, que va donar peu a la Galeria Oberta i a l’Open Walls Conference. També ha parlat de la gestió i les parts implicades, així com dels seus objectius com a associació. Per últim, els dos creadors de M.I.A.U (Museo Inacabado de Arte Urbano) han exposat el seu projecte, que consisteix a convertir el seu petit poble de 300 habitants, Fanzara (Castelló), en un museu d’art urbà en constant renovació. Per aquest motiu, han celebrat ja dues edicions del festival basat en la convivència de dos móns: els artistes i la gent del poble. D’aquesta manera, esdevé un projecte social que canvia la relació persona-entorn i que alhora dóna una gran vida al poble.

Un cop acabades les presentacions, s’ha iniciat una roda de preguntes on els oients han mostrat el seu interès i han exposat els seus dubtes. S’ha debatut sobre el finançament dels projectes i la infravaloració de l’art urbà, entre d’altres. En conclusió, una trobada de projectes molt diferents entre si, però la posada en comú dels quals ha provocat una sinergia d’idees, reflexions, dubtes i respostes molt interessants.

El jueves 17 de septiembre, a las 19h. estaremos en las charlas del Festival Asalto, en Zaragoza, junto con la gente de SC Gallery, Miau y MSAP, para debatir sobre proyectos culturales en el espacio público.