Identitat(s): taller Estonnac

Taller a l’escola Estonnac, Pl. Camarón de la Isla, Sant Roc, Badalona.

El barri de Sant Roc és un dels barris més castigats de l’àrea metropolitana de Barcelona. Construït a la dècada dels 60, l’habita majoritàriament població d’ètnia gitana desplaçada d’altres zones, amb un percentatge significatiu d’immigració forània, sobretot paquistanesa.

El taller va ser realitzat durant la setmana del 7 a l’11 de juny, amb alumnes de la U.E.C i de 2n d’E.S.O. de l’escola. En total hi van participar uns 15 nois i noies, però amb una assistència irregular –l’absentisme escolar és un dels principals problemes dels joves del barri-, majoritàriament d’ètnia gitana però també marroquins i paquistanesos.

L’objectiu del taller era provocar una reflexió sobre la realitat quotidiana i plasmar-la en una pintura mural. El desenvolupament va ser el següent.

Dia 1

Amb l’objectiu de facilitar la cohesió grupal –els alumens eren de diferents grups classe- vam realitzar dues dinàmiques d’empoderament (Salt de longitud i Sortir de la rotllana). A través de l’activitat i el contacte físic preteníem fer-los veure que són capaços de fer allò que es proposin.

Una vegada acabades les dinàmiques, vam sortir a l’entorn urbà més habitual per ells amb la intenció de que el fotografiéssin. La ruta aproximada –triada per ells mateixos- va ser aquesta:

Dia 2

Una vegada realitzades les fotografies, vam triar amb quines treballariem. A través de la visualització conjunta del material recollit, els nois i noies van anar explicant el perquè de les fotografies que havien realitzat.

Finalment, a través d’una dinàmica de consens, vam obtenir diversos temes per treballar, en funció del que ells van considerar més rellevant del barri: barbacoa, párajo (sic), basura, coche y playa.

Dia 3

Realització de les plantilles a partir del treball de reflexió i anàlisi realitzat prèviament amb els joves. No obstant, a causa de certes dificultats amb la continuitat, capacitats i dedicació dels joves, es va haver de reduïr els topics obtinguts a un denominador comú: la gent, precisament allò que estava darrera dels temes que havien sortit.

D’aquesta manera, els nois i noies van poder realitzar ells mateixos les plantilles, projectant i retallant siluetes de fotografies de persones, d’ells mateixos i d’altres que haviem trobat pel carrer (amics, l’àvia d’un dels nois…).

Dia 4 i dia 5

Realització del mural amb tot el material produït: